Raja Malaysia terima pengunduran diri PM Mahathir

id Seorang warga berjalan melewati pintu masuk utama di Istana Negara, Kuala Lumpur,pm malaysia,Mahathir Mohamad,Mahathir

Raja Malaysia terima pengunduran diri PM Mahathir

eorang warga berjalan melewati pintu masuk utama di Istana Negara, Kuala Lumpur, Malaysia, Senin (24/2/2020). 
Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad pada Senin menyampaikan surat pengunduran dirinya sebagai sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 dan Raja Malaysia di Istana Negara. ANTARA FOTO/Rafiuddin Abdul Rahman/tm

Kuala Lumpur (ANTARA) - Raja Malaysia, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, telah menerima pengunduran diri Mahathir Mohamad sebagai sebagai Perdana Menteri Malaysia.

“Namun Raja telah menyetujui Dr Mahathir untuk terus menjalankan negara sebagai Perdana Menteri sementara sambil menunggu perdana menteri baru akan ditunjuk,” ujar Kepala Sekretaris Pemerintah, Datuk Seri Mohd Zuki Ali di Putrajaya, Senin.

“Selama periode ini, Dr Mahathir akan memimpin sampai perdana menteri baru diangkat dan sebuah kabinet baru dibentuk," katanya dalam sebuah pernyataan pers.

Mahathir melakukan pertemuan dengan Raja Al Sultan di Istana Negara setelah ia mengumumkan mundur sebagai perdana menteri.

Baca juga: Mahathir Mohamad mundur sebagai Perdana Menteri Malaysia

Baca juga: Mahathir mundur sebagai Ketua Partai Bersatu

Baca juga: Anwar: Mahathir tak akan bersekutu dengan koalisi berkuasa sebelumnya 
Pewarta :
Editor: Antarajateng
COPYRIGHT © ANTARA 2020

Komentar